Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • The Best Of: Obama's Speeches

  obamatoenennu

  Op dinsdagavond 10 januari geeft Barack Obama zijn allerlaatste speech als president van de Verenigde Staten. De laatste keer dat een dergelijke afscheidsspeech werd gehouden was in 2009, toen door George W. Bush jr. Het is voor veel mensen een belangrijk moment, aangezien het hierna nog maar tien dagen duurt totdat Donald Trump officieel als president wordt ingezworen. Een Obama-tijdperk komt ten einde en de verwachtingen voor zijn speech zijn dan ook immens hoog.
  Obama staat immers bekend als een van de meest welbespraakte presidenten ooit, die niet vies was van een paar grappen tussendoor. Daarom de grappigste momenten van Obama tijdens zijn speeches op een rijtje!


  1. Obama Spreekt Republikeinen Toe

  Tijdens de State Of The Union sprak Obama een zaal vol Republikeinen toe. Zijn initiële opmerking "I have no more campaigns to run.." wordt ontvangen met veel geklap van de Republikeinen die hiermee uitten hoe blij ze zijn dat er niet nog een Obama-presidentsschap aan zit te komen. Maar dan komt Obama met een geniale burn, die de zaal op z'n kop zet. 

  2. Obama Laat Z'n Geboortevideo Zien

  Een van de vele complottheorieën die Obama lange tijd heeft achtervolgd is die van de zogenaamde Birther movement. Aanhangers van deze theorie geloofden niet dat Obama daadwerkelijk op Amerikaans grondgebied is geboren, wat zijn recht op het presidentschap zou ontnemen. Een van de fanatiekste volgers hiervan was overigens Donald Trump. Uiteindelijk kon Obama niet anders dan zijn geboortecertificaat publiek maken, maar zelfs dat was voor sommige extreme Birthers niet genoeg. Tijdens het Correspondents Dinner in 2011 opende Obama de avond met het vertonen van zijn zogenaamde geboortevideo, waarmee hij de Birthers op hilarische manier de mond snoerde. 

  3. Obama Doet Grumpy Cat

  Naast een goede spreker was Obama ook een van de meest 'hippe' presidenten in de zin van technologie en popcultuur. Zo kreeg hij als eerste president een Twitter-handle (@POTUS), kwam hij bij talloze late-night shows op bezoek, maakte hij viral filmpjes zoals deze met populaire website Buzzfeed of deze, en bleek hij bovendien goed op de hoogte van alle memes en internet-beroemdheden. Dit laatste bleek maar weer tijdens een toespraak waarin hij Republikeinen vergelijkt met grumpy cat

  4. Obama Reageert Op Kritiek Van Matt Damon

  Ook als Hollywood hem bekritiseert wist Obama altijd wel een gevat antwoord te vinden. Zo ook tijdens dit Correspondents Dinner, waarbij hij keihard inslaat op Matt Damon's, eh, acteerkunsten.

  5. Obama dist Zach Galifianakis

  Technisch gezien geen toespraak of officiële speech, maar te goed om zomaar te laten liggen. Tijdens een gesprek in de online comedyshow "Between Two Ferns" vraagt Galifianakis of Obama voor een derde keer verkozen wil worden. Daarop geeft Obama deze -inmiddels iconische- clapback. Ouch. (vanaf 01:23)


  Vannacht om 04:00 (Nederlandse tijd) geeft Obama zijn afscheidsspeech in Chicago. Je kan deze via Amerikaanse televisiezenders bekijken, of live via de Facebook-pagina van het Witte Huis.

   

Gerelateerd