De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

TV-geschiedenis met Mies Bouwman

26-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2014 keer bekeken
  •  
Mies Bouwman
Toch nog een keer op tv. In onze speciale uitzending van 14 oktober 2016 nam onze ‘koningin van de televisie’ afscheid met een monter: “Nou, dit was de laatste keer hè”. Maar gelukkig is ze op 21 april 2017 toch nog een keer te gast, om te vertellen over haar boek ‘Gewoon Mies’, een bundeling van de 50 beste columns die ze schreef voor de Margriet. Helaas overleed Mies op 26 februari 2018 op 88-jarige leeftijd.
We kijken hieronder terug op haar carrière, die parallel loopt met de geschiedenis van de Nederlandse televisie.

Hoogtepunt

Haar absolute hoogtepunt is natuurlijk de marathon-uitzending ‘Open het dorp’ in 1962. Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse TV worden miljoenen guldens binnengehaald. Het goede doel: de woongemeenschap voor gehandicapte mensen ‘Het Dorp’ bij Arnhem. Het enthousiasme en de charme van Mies zorgen ervoor dat aan het eind van de marathon ƒ 21.192.000 werd opgehaald, een bedrag dat later opliep tot ruim 50 miljoen gulden. Een doorslaand succes en de doorbraak voor Mies. De actie haalt zelfs de buitenlandse kranten en wordt opgenomen in het Guiness Book of Records. Mies bedankte haar kijkers zoals alleen zij dat kan, vrolijk en persoonlijk: “Nou, nog één zinnetje dan: lieve, lieve mensen ik wou bedanken voor de fijnste dag en nacht in m’n leven”. 
Dorp HH 63792

Mies en scène

Van 1965 t/m 1969 presenteert Mies het VARA-praatprogramma ‘Mies en scène’. Het was een antwoord op het succesvolle 'Voor de vuist weg', het allereerste praatprogramma op de Nederlandse TV, gepresenteerd door Willem Duys. Hieronder zien we beide coryfeeën in de vijftigste jubileumaflevering van ‘Mies en scène’. Willem Duys had voor de gelegenheid de vissenkom meegenomen, die normaal in zijn programma op de presentatietafel stond.
Duys ANP-14342731

Vrouwtje Bouw

Aanvankelijk werd alleen de intocht van Sinterklaas voor de televisie vastgelegd door het Polygoon-journaal, maar vanaf de jaren ’50 was de Goedheiligman ook te gast televisieprogramma’s. Op 5 december 1952 verwelkomt Mies voor het eerst Sinterklaas in haar eigen show, de tweede keer dat de Sint zijn opwachting maakt in een televisieprogramma. “Vrouwtje Bouw”, zoals Mies Bouwman genoemd werd door hoofdpiet Piet Römer, zou vanaf 1960 tot 1973 vrijwel onafgebroken verslag doen van de Sinterklaasintocht in Nederland. Mies stopte omdat haar jongste kind niet meer in Sinterklaas geloofde.  
Sint Mies Bouwman ANP-2007483

In de hoofdrol

In ‘In de hoofdrol’, uitgezonden tussen 1960-1961, 1985-1987 en in 1992, wordt één gast uitgebreid in het zonnetje gezet. Het nietsvermoedende ‘slachtoffer’ wordt door Mies op de opnamedag uitgenodigd. Vervolgens levert de confrontatie met familieleden en een groot aantal bekenden komische en ontroerende momenten op. Op de foto hieronder twee andere mastodonten uit de Nederlandse entertainmentgeschiedenis: John Kraaykamp Sr. en Rijk de Gooyer.
Kraaykamp ANP-2012383

Telebingo

Telebingo was een spelprogramma van de AVRO dat van 1979 t/m 1981 werd uitgezonden. Alweer een primeur: voor het eerst werd op tv een auto weggegeven aan de winnaar. En ook nu ging er in twee seizoenen veel geld naar goede doelen, meer dan 27 miljoen euro! 
Tele Mies Bouwman ANP-915997
Dank Mies voor alle mooie TV!
(foto's: ANP en Hollandse Hoogte)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.