Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Wat vind jij: afgezonderde stam vermoordt missionaris

  John Allen Chau Twitter

  In de 'Wat vind jij'-rubriek vragen wij jouw mening naar aanleiding van het nieuws. 

  John Allen Chau wilde het woord van god brengen naar een van de laatste stammen op aarde die in totale afzondering leeft: de Sentinelezen. Zij leven op Noord-Sentineleiland in de Indische Oceaan en worden beschermd, bezoek aan het eiland is verboden. Chau wist dat hij het eiland eigenlijk niet mocht bezoeken, zo vroeg hij in zijn dagboek aan god om ervoor te zorgen dat hij niet door kustwacht of marine ontdekt zou worden. 

  Het is bekend dat de stam gevaarlijk is. Na de Tsunami in 2004 werd met een helikopter gekeken of de eilandbewoners hulp nodig hadden. De helikopter werd bestookt met pijlen. Twee jaar later werden twee vissers gedood door de stam.
  Maar ook Chau was gewaarschuwd. Tijdens zijn eerste poging de stam te benaderen riep hij: ‘Mijn naam is John, ik hou van jullie en Jezus houdt ook van jullie’. Als antwoord werd hij beschoten: zijn bijbel werd door een pijl doorboord. Toch besloot hij nog een toenaderingspoging te wagen, die hem uiteindelijk fataal werd.

  Zijn lichaam is nog op het eiland, waarschijnlijk op het strand. De autoriteiten hebben nog enkele dagen nodig om een bergingsmissie uit te voeren, ze willen de eilandbewoners en hun leefomgeving niet verstoren.
  De familie van Chau is vergevingsgezind en vindt dat de daders vrijuit moeten gaan. Wat vind jij?

Gerelateerd