Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Wat vind jij: moet contant betalen mogelijk blijven?

  16 9 euro unsplash

  Groot alarm: de ‘directeur cash’ (die bestáát echt) van De Nederlandse Bank (DNB) maakt zich zorgen over het dalende gebruik van contant geld.

  Met verbazing las ik het interview met Coen Voormeulen in het Algemeen Dagblad. Ik dacht namelijk dat pinnen dé toekomst was en geld zo snel mogelijk naar de krochten der geschiedenis verbannen moest worden. Soms hoorde ik nog wel eens een taaie conspiracy-fanaat roepen dat we cash geld nodig hebben indien we tegen de overheid in opstand moeten komen: molotowcocktails kun je immers niet pinnen! En het is voor de overheid een klein kunstje om al het digitale geld te volgen of te laten verdwijnen. Dat kan niet met briefjes en muntjes in een oude sok. Cash is vrijheid en Che betaalde ook altijd met muntjes.

  Des te vreemder dus dat een officieel instituut nu een geluid tegen digitaal betalen laat horen. Jarenlang is er campagne gevoerd; pinnen was veiliger, sneller, efficiënter. Van ‘Pinnen Ja Graag’, naar ‘Pinnen Toch Maar Liever Niet’? Maar de reden voor het alarmsignaal is sympathiek: veel mensen hebben moeite met digitaal betalen, bijvoorbeeld ouderen, laaggeletterden en visueel gehandicapten. En er bestaat natuurlijk het gevaar van hacks en storingen. 

  Dus moeten we dan en masse terug naar klinkende munten en knisperende briefjes? Neuh, zolang cash betalen maar algemeen geaccepteerd blijft, stelt DNB. Er klonk zelfs een klein dreigement in het interview: "Wij hopen op de poldermanier". Anders moet de overheid regels opstellen. Zou dan het aloude ‘pinnen? + € 0,25’ weer terugkomen? Misschien wel leuk voor de archeologen van de toekomst: die vinden dan weer prachtig glimmende dingen in de grond. In plaats van verweerde pinpasjes of onzichtbare Tikkie-berichten…

  Door: Ynse Yzenbrandt, webredacteur. 

  Bron: Algemeen Dagblad.

  Foto muntjes: Unsplash.

Gerelateerd