De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Web Draait Door: Lu Guang fotografeert de keerzijde van China's economische groei

  •  
01-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Lu Guang
In de rubriek Web Draait Door elke werkdag een mooie, leuke, spannende, intrigerende video of fotoreeks van 't web.
Lu Guang (1961) was ooit fabrieksarbeider, maar besloot een kunstopleiding te volgen om fotograaf te worden. Met succes; hij is winnaar van een World Press Photo en de Prins Claus Prijs 2013. Ook kreeg hij een National Geographic-beurs. Hij fotografeert de rafelranden van de Chinese maatschappij en de gevolgen van de industrialisatie voor de arbeiders. Het lijden, de vervuiling, de armoede; Guang brengt het esthetisch in beeld, waardoor de beelden grote impact hebben.
In november toog hij naar Xinjian-provincie in China. Het gebied is onrustig, omdat er politieke en religieuze groeperingen onafhankelijkheid nastreven. Bijvoorbeeld e tnische Oeigoerse moslims, die in kampen 'heropgevoed' worden. Kritiek op milieuvervuiling kon blijkbaar nog, maar aandacht voor onafhankelijkheid was een stap te ver voor de autoriteiten. Guang verdween van de aardbodem, later werd toegegeven dat hij opgepakt was. Onduidelijk is waar hij zich nu bevindt... Hieronder een selectie van zijn foto's:
De Laseng Tempel is meer dan 200 jaar oud, en was ooit een bedevaartsoord. Wegens de vervuiling door fabrieken in de buurt laten pelgrims de plek links liggen (2008). 
WDD Laseng
Shaanxi is de meest vervuilde provincie van China, waardoor ook het aantal aangeboren afwijkingen het hoogst van heel China is (2009). 
In het dorpje Xiakang drinken de dorpelingen grondwater, dat vervuild is geraakt. De toen 64-jarige Wang Boashen heeft hierdoor maagzweren gekregen. Liggen doet teveel pijn, daardoor slaapt hij op een stoel (2005).
WDD Lever
Fabrieken op het Hainan Industriegebied bij de stad Wuhai (regio Binnen-Mongolië) stoten vervuilende gassen uit, niet gehinderd door enige milieuwetgeving.
Hulunbuir is een stadsprefectuur in het noordoosten van de provincie Binnen-Mongolië. Ooit gekenmerkt door uitgestrekte graslanden, nu om de koolmijnen die zinkgaten veroorzaken. 
WDD HULUNBUIR
Arbeiders werken in het stof (2006).
WDD Mist
Klik voor meer Web Draait Door
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.