De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Web Draait Door: The Last Leonardo da Vinci

  •  
14-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Tumb The Last da Vinci
Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci gaat woensdag bij veilinghuis Christie's in New York onder de hamer. Het is voor zover bekend het laatste schilderij van de Italiaanse meester dat nog in particuliere handen is.
Leonardo da Vinci was ingenieur, architect, wetenschapper en natuurlijk schilder. In welke hoedanigheid ook; hij was vooral een berucht perfectionist. Hij vond het ontzettend moeilijk om een schilderij af te maken. Of in ieder geval met rust te laten. Daarbij is opmerkelijk dat hij tijdens zijn 50-jarige carrière slechts is begonnen met zo’n twintig schilderijen. Er zijn slechts vijftien werken waarover kunsthistorici het unaniem eens zijn dat deze écht van Leonardo's hand zijn. Dit maakt de verkoop van dit paneel erg bijzonder. 
da Vinci 1
(zelfportret Leonardo da Vinci)
Reclamebureau Droga5 kreeg het verzoek van Christie's om een spot te maken om dit evenement op de kaart te zetten. De insteek van het bureau: soms kan het niet tonen van een kunstwerk net zo krachtig zijn als het tonen ervan. Ze plaatsen een verborgen camera om de reacties van kijkers te filmen. Ook zitten er een paar bekende hoofden tussen.
Voor de leukste ervaring: kijk eerst een stukje video en scroll daarna naar beneden om het schilderij te bewonderen. 
da Vinci 2
‘Christus als verlosser van de wereld’, zoals de Nederlandse titel luidt, is nu nog in handen van de Russische 'kunstmestkoning' en miljardair Dmitri Rybolovlev (50). Hij kocht het kunstwerk in 2013 voor 127 miljoen euro van de Zwitserse kunstmakelaar Yves Bouvier. De Zwitser zelf kocht het schilderij niet lang daarvoor voor 67 miljoen euro op een veiling.
da Vinci 3
Naar schatting verwisselt het paneel Salvator Mundi voor minimaal honderd miljoen euro van eigenaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.