Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Wende Snijders: "Mijn favoriete nummers"

  Wende snijders top 5 nummers

  Wij vroegen Wende Snijders na de uitzending wat haar 5 meest inspiratievolle, indrukwekkende of simpelweg mooiste nummer zijn. Kijk hieronder welke keuze zij maakte.

  “Deze top 5 is niet absoluut. Dat wil ik toch even gezegd hebben. Het werd kort vooraf gevraagd, dus ik kan mij alleen baseren op wat er nu in mij opkomt. Dus het is een primaire impuls.”

  “Het is eerste wat er in mij opkomt is ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel. Vind ik écht het koningsnummer van alle koningsnummers. Omdat het niet alleen maar gaat over iemand die verlaten is en iemand anders smeekt om terug te komen, maar het zakt door alle lagen van existentiële behoefte van de mens; om niet eenzaam te zijn. Om niet uitgesloten te worden. Geliefd te worden, gezien te worden. Te hopen dat er liefde bestaat die door alle ellende heen toch ook weer goed kan komen. En de dingen die je daarvoor doet om dat weer terug te krijgen.”

  1. Ne me quitte pas - Jacques Brel  “De tweede is van David Bowie. Hij heeft dit nummer geschreven voor het festival dat hijzelf georganiseerd heeft in Beckenham (Engeland), op de dag dat Woodstock er was. En ik ben in Beckenham geboren, dus ik heb wat met dat nummer. Ook de nostalgie ervan. Of beter gezegd, het melancholische dat eruit spreekt, een verlangen naar een soort vrije en fantasievolle wereld, waar iedereen elkaar het licht in de ogen gunt.”

  2. Memory of A Free Festival - David Bowie


  “En dan vind ik het nummer King Kunta van Kendrick Lamar te gek. Ik weet eigenlijk niet waarom. Het grooved lekker. Het is een waanzinnig lekkere flow.”

  3. Kendrick Lamar - King Kunta


  “Dan het nummer Vier Letzte Lieder gemaakt door Richard Strauss. Dat is niet de foute maar de goede Strauss. Het is volgens mij het vierde lied. En dat is zo waanzinnig mooi! En dat wordt ook onwijs mooi gezongen door Renee Fleming.”

  4. Beim Schlafengehen, Vier Letzte Lieder - Richard Strauss


  “En dan nummer vijf. Dat is het nummer The Waterfront van John Lee Hooker. Als ik ooit begraven of gecremeerd word, wat ik zeker word, dan wil ik heel graag dat dit nummer gedraaid wordt. John Lee Hooker speelt op de gitaar en je hoort ‘m zingen en het lijkt wel alsof ‘ie niks doet. Alsof hij op de kade zit te kijken naar hoe de schepen hem voorbij gaan. Hoe hij denkt dat hij zijn geliefde ziet aankomen. Man, als ik erover praat word ik al… Dat raakt mij zo hard in mijn hart dat nummer!”

  5. The Waterfront - John Lee Hooker 


  Kijk hier hoe Wende het lied 'Au Suivant' in de uitzending ten gehore bracht. 


  Lees hier de 5 beste Nederlandse liedjes volgens Guus Meeuwis.Gerelateerd