Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Wie is tafelheer Matthias Schoenaerts?

  Matthias Schoenaerts tumb

  Matthias Schoenaerts (1977) is een Belgisch acteur. Hij is de zoon van de bekende acteur Julien Schoenaerts. Zijn moeder, Dominique Wiche, was een kostuumontwerper, vertaler en Franse lerares. Matthias debuteerde in 1993 op 15-jarige leeftijd in de Oscargenomineerde film Daens. Later in zijn carrière werkte hij samen met grote acteurs als Michelle Williams, Kate Winslet, Dakota Johnson, James Gandolfini en Tom Hardy.

  Kijk hier naar een deel van de filmografie (t/m 2015) van Matthias.


  Het begin

  Voordat Matthias zich kon meten met de groten der aarde werkte hij -voor Hollywood begrippen- in kleinere producties zoals Stille Waters en Flikken in 2001. Door zijn rol in de film Meisje (2002) werd hij een jaar later benoemd tot "Shooting Star" voor België op het filmfestival van Berlijn.

  Foto: Charlotte Vanden Eynde en Matthias Schoenaerts in Meisje (2002)


  In 2004 produceerde en speelde Schoenaerts in de korte film A Message from Outer Space. Hij verscheen ook in de film Ellektra (2004) naast zijn vader. In 2006 speelde hij een kleine rol als lid van Paul Verhoeven's Zwartboek (2006). Daarna kwam zijn eerste hoofdrol in een langspeelfilm in de Belgische film Dennis van Rita (2006), waar hij de rol van Dennis vertolkte, een mentaal uitgedaagde man die moet leren om zich aan te passen aan het leven na een gevangenisstraf.

  Foto: Matthias Schoenaerts and Axelle Red in Ellektra (2004)


  In 2008 speelde Schoenaerts in Erik Van Looy's Loft (2008). De dramatische thriller was een hit en werd één van de belangrijkste Vlaamse films alle tijden. Schoenaerts speelde de rol van Filip, één van een groep getrouwde vrienden die de huur voor een appartement deelt om een plek te hebben om hun minnaressen te ontmoeten. Later zou van de film Loft ook een Nederlandse versie verschijnen. Deze kwam in 2010 uit in Nederland met onder andere Barry Atsma in de hoofdrol.

  Foto: Koen De Bouw, Koen De Graeve, Filip Peeters, Bruno Vanden en Matthias Schoenaerts (rechts) in Loft (2008) 


  In 2011 speelde Schoenaerts in Michaël R. Roskam's Rundskop (2011). Hierin speelde hij Jacky Vanmarsenille, een veehouder die verstrikt raakt in de criminele wereld van hormonen en steroïden. Rundskop kreeg in 2012 een nominatie voor de Academy Award for Best Foreign Language Film. Kijk hieronder de trailer. 


  Hollywood

  In 2013 speelde hij in Blood Ties (2013) de rol van Scarfo, nadat hij voor de film werd aanbevolen door zijn voormalige co-star in "Rust and Bone", Marion Cotillard. Hij deelde het scherm met sterren als Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard en Mila Kunis. 

  Foto: Zoe Saldana and Matthias Schoenaerts in Blood Ties (2013)
  © 2013 - Roadside Attractions


  Matthias zijn carrière in Hollywood begon te rollen waardoor hij in steeds meer in Amerikaanse en Britse producties zat, zoals Saul Dibb's Suite Française (2014) en Alan Rickman's Little Little Chaos (2014).

  In 2015 keerde Schoenaerts terug naar de Franse bioscoop in Alice Winocour's Maryland (2015) waarin hij een ex-soldaat speelt met PTSD. Ook speelde hij in Luca Guadagnino's A Bigger Splash (2015), tegenover Tilda Swinton en Ralph Fiennes. En speelde hij de kunsthandelaar Hans Axgil in Tom Hooper's The Danish Girl (2015). 

  Foto: Tom Hardy and Matthias Schoenaerts in The Drop (2014)
  Bron: Photo by Barry Wetcher, SMPSP - © TM and2014 Twentieth Century Fox Film Corporation.


  Foto: James Gandolfini and Matthias Schoenaerts in The Drop (2014) 
  Bron: SMPSP - © TM and 2014 Twentieth Century Fox Film Corporation

  Eerder was Matthias te gast in de uitzending om zijn film Maryland (2015) te promoten. Hier bleek dat hij behoorlijk goed kan imiteren! 

  Schoenaerts slaat opnieuw de handen ineen met Michaël R. Roskam in de nieuwe film Le Fidèle (2017). Op de achtergrond van een brutale misdaadbende in Brussel, een tragisch liefdesverhaal tussen Gigi (Matthias Schoenaerts), een hoogvliegende gangster en Bibi (Adèle Exarchopoulos), een jonge autocoureur.

  Foto: Matthias Schoenaerts and Adèle Exarchopoulos in Le Fidèle (2017)

  Recentelijk was de acteur nog naast Oscar-winnares Jennifer Lawrence te zien in de film Red Sparrow (2018). 

  Klik hier voor meer DWDD Extra!

Gerelateerd