Vanaf 2 september 2019 weer op NPO 1

 • Wie is tafelheer Habtamu de Hoop?

  Wie is tafelheer Habtamu de Hoop tumb

  Habtamu de Hoop (1998) is presentator en raadslid. Vanavond debuteerde hij als tafelheer. Wij spraken de geboren en getogen Fries vlak voor de uitzending. 

  Je bent sinds 2017 lid van de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Waarom wilde je dat?
  “Ik was altijd politiek geïnteresseerd. En ik heb meegedaan aan een speechwedstrijd met het tv-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Dat viel anderen op. Ik werd door de PvdA benaderd met de vraag of ik raadslid wilde worden. Ik heb daar heel lang over nagedacht. Er werden een aantal gemeentes samengevoegd tot een grotere gemeente: Súdwest-Fryslân. Ik was bang dat de belangen van de bewoners niet goed vertegenwoordigd zouden worden. Dus ik dacht ‘Ik ga zelf de gemeenteraad in’. En ik vind het heel belangrijk dat jongeren ook iets te zeggen hebben.”  Je bent nu een jaar gemeenteraadslid. Heb je al iets voor elkaar weten te boksen, of is het lastiger dan je dacht?
  “Nou in Wommels (dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân) wordt er te hard autogereden. Ik heb het voor elkaar gekregen dat er in een straat een slijtlaag komt, waardoor de weg wat smaller lijkt en men hopelijk minder snel gaat rijden. Dus als ik merk dat er in het dorp zorgen zijn, probeer ik daar vragen over te stellen. En dit was dan één van de resultaten en dat is natuurlijk prachtig.”

  Je bent ook bijna een jaar aan de slag als het nieuwe gezicht van het tv-programma Het Klokhuis. Hoe viel dat samen?
  “Het is echt heel leuk. Ik had gesolliciteerd voor Het Klokhuis en ik zat bij de laatste zes kandidaten. Ik moest nog een screentest doen. En een week voordat de uitslag bepaald werd, werd ik verkozen tot raadslid. Dat was 22 november vorig jaar. En 27 november zat ik bij jullie in de studio. Ik raakte aan de praat met Matthijs, net voor de uitzending. En toen kreeg ik het voor elkaar dat ik de promo mocht doen. Dat fragment heb ik toen gelijk doorgestuurd naar Het Klokhuis en misschien heeft dat wel een klein beetje geholpen. En toen hoorde ik vier december ook nog eens dat ik presentator van Het Klokhuis werd. Ik heb meteen mijn studie opgezegd, omdat ik er voor de volle 100% voor wilde gaan.”

  Is de baan van presentator en raadslid goed te combineren?
  “Ik merk dat ik voor Het Klokhuis soms minder aan het werk ben dan dat ik had gehoopt. Er zijn ook nog andere presentatoren. Het valt dus reuze mee hoe vaak ik daarvoor moet draaien. En ik ben voornamelijk ’s avonds bezig met raadslid zijn. Dus overdag heb ik heel veel vrije tijd. Dat is superlekker. Dan kan ik gewoon doen wat ik wil.

  Wat zijn je ambities?
  “Ik hoop dat ik meer voor televisie mag doen. En anders de journalistieke kant. Ik ben nu ongeveer een jaar bezig bij Het Klokhuis, dus daar zal ik vast later bespreken wat de mogelijkheden zijn. Maar ik heb wel de ambitie om echt iets journalistiek te gaan doen.”

  Wil je je functie als raadslid en presentator daarin samenbrengen?
  “Ik vind het lastig. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk objectief blijven. En als ik daar te vroeg een keuze in maak, dan denk ik dat ik mezelf in een hoek drijf waar ik niet meer uitkom. Dat ik als raadslid niet meer objectief kan zijn op televisie. Stel je voor dat ik een show wil presenteren en ik heb politieke gasten. Dan is het natuurlijk lastig als je raadslid bent of ben geweest. Dat botst. Dus daar probeer ik een balans in te vinden. Maar er komt een moment dat ik een keuze moet gaan maken. En dan denk ik dat ik voor tv kies.”

  We weten nu waar je je op professioneel vlak mee bezig houdt. Maar wat doe je graag in je vrije tijd? Een bijzondere hobby wellicht?
  “Ik sport heel graag en ik Kaats, een échte Friese sport. Ik ben ook een échte Friese boerenzoon. Ik spreek ook Fries. Eigenlijk is alles Fries aan mij behalve m’n uiterlijk.”

  Tafelheer Habtamu de Hoop opende de avond over de nieuwe generatie schaatsers. 

Gerelateerd