De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Zangeres Naaz: “Ik mocht geen muziek maken van mijn ouders”

20-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
Naaz
Vorige week was zangeres Naaz bij ons in de uitzending, waar ze het liedje ‘Up To Something’ speelde. Naaz is een singer/songwriter/producer uit Rotterdam met Koerdische roots. Ze omschrijft haar muziek als 'quirkpop'; minimalistische muziek gemaakt met voornamelijk natuurlijke geluiden uit de omgeving, aangevuld met haar unieke vocalen. In het voorjaar komt haar EP Bits of Naaz uit, door haarzelf thuis geproduceerd. Wij babbelden nog even na met Naaz en vroegen haar onder meer naar haar strijd om überhaupt muziek te mogen maken, dat ging namelijk niet zonder slag of stoot.
Naaz' familie stond niet achter haar keuze toen zij als 16-jarige haar muzikale droom wilde najagen. Maar er kwam een compromis; als de broer van Naaz mee ging, was het oké. “Ik kom uit een cultuur waar muziek niet geaccepteerd werd. Ik mocht het eigenlijk niet doen van mijn ouders. En ik had op een gegeven moment toch een liedje online gezet, dat ik zelf geschreven én geproduceerd had omdat ik niet naar een studio mocht gaan. Ik deed alles in mijn slaapkamer. Ik maakte liedjes met een keyboard dat ik van mijn broers had gekregen. Na het online zetten, ontmoette ik een Koerdische man van het producerscollectief Soulsearchin’. En hij bracht mij naar de studio. Van mijn ouders mocht dat uiteindelijk wel, maar wel na heel veel ruzie. En alleen als mijn broer mee zou gaan. Daarna is hij eigenlijk altijd met mij meegegaan. Daar ben ik echt heel dankbaar voor. Tegenwoordig hoeft hij niet meer mee, maar hij gaat wel vaak mee omdat het gewoon heel leuk is. Hij is ook van het hele team the best friend.” 
Bekijk het liedje Up To Something zoals die tijdens de uitzending werd gespeeld: 

Up to Something

"De titel is eigenlijk het zinnetje dat ik altijd gebruik als mensen mij vragen waar ik nou eigenlijk mee bezig ben. Op de middelbare school besteedde ik eigenlijk heel veel tijd aan mezelf, of alleen met m’n beste vriendin. Of ik ging thuis alleen naar mijn kamer en liet de wereld niet echt weten waarmee ik bezig was. Ik had ook nooit de behoefte om mensen uit te leggen wat ik aan het doen was. Ik hoefde niet per se naar een universiteit te gaan, ik wilde voor de muziek gaan. Maar omdat mensen altijd standaard met een reactie komen als: ‘dat is een veel te groot risico’ of ‘dat kunnen Midden-Oosterse meisjes zoals jij niet’. Ik kreeg altijd dat soort antwoorden waardoor ik op een gegeven moment gewoon dacht ‘Ik hoef het niet meer uit te leggen. Ik weet wie ik ben.’ Dus ik zeg alleen nog: ‘I’m up to something’. Ik ben ergens mee bezig."
Kijk hier naar de nieuwe videoclip van het nummer ‘Up To Something’ geregisseerd door Basha de Bruijn.

Words

Naaz' eerste single Words werd meer dan 6,5 miljoen keer gestreamd op Spotify en werd 3FM Megahit. Up to something werd ook verkozen tot Megahit. En dezelfde dag hoorde zij dat ze ook nog eens de 5-sterren track is op NPO Radio 2. “Ik hoorde het tijdens de soundcheck bij DWDD. Misschien herinneren de mensen die bij die soundcheck waren nog wel dat ik op een gegeven moment uitschreeuwde!”
Naaz speelde het liedje Words vóór de uitzending helemaal: 
Tijdens de uitzending werd de broer van Naaz ook nog even in het zonnetje gezet door Arjen Lubach: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.