De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Zes historische foto's die het einde van oorlogen symboliseren

08-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
734 keer bekeken
  •  
thumb-oorlog
Conflicten, haat en oorlog: het nieuws wordt er dagelijks door gedomineerd. We zien foto’s voorbijkomen waarin de gruwel van de oorlog in beeld wordt gevat. Ook het einde van een oorlog wordt, vaak met symbolische foto's, in beeld gebracht. Een aantal historische beelden op een rij.

WO I

versailles
Op 28 juni 1919 werd in het paleis van Versailles het verdrag getekend tussen de geallieerden en Duitsland. Het verdrag moest voorkomen dat Duitsland ooit nog een aanvalsoorlog zou kunnen beginnen.
paarden
In de Eerste Wereldoorlog werd voor het eerst gas als wapen gebruikt. Aangezien het grootste deel van het transport met paarden werd gedaan, werden de dieren net zo ernstig getroffen als hun menselijke meesters. Gasmaskers werden behalve voor mensen nu ook voor paarden gemaakt.

WO II

times square
Het is een van de meest beroemde foto’s uit de Amerikaanse geschiedenis en groeide zelfs uit tot het symbool van het zegevierende Amerika rond het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 14 augustus 1945 maakte Alfred Eisenstaedt deze historische foto van een matroos die op Times Square in New York een verpleegster kust.
suribachi
Vijf Amerikaanse mariniers planten de Amerikaanse vlag op de top van de Suribachi, het hoogste punt op het Japanse eiland Iwo Jima. De foto werd ontzettend populair en wordt beschouwd als een van de belangrijkste foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Vietnamoorlog

Burst of Joy symboliseerde het einde van de Vietnam-oorlog. Fotograaf Slava Veder maakte deze foto op 17 maart 1973 en kreeg er een Pullitzer prijs voor. Op de foto zien we hoe een vijftienjarig meisje in haar vaders rent, nadat hij terugkomt van vijf jaar gevangenschap in Vietnam.
Saigon
Bemanning van Air America helpt bij het evacueren van een de Amerikaanse ambassade in Saigon, Vietnam. De Nederlandse fotograaf Hubert van Es nam de foto op 29 april 1975.
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van het NRC, gaf in 2014 bij ons aan tafel prachtige colleges over de Eerste Wereldoorlog,  hier terug te zien . Aanleiding was toen dat de oorlog 100 jaar geleden begonnen was. Aanstaande zondag is het echter precies 100 jaar geleden dat de vrede werd getekend. Een einde aan vier verschrikkelijke jaren, waarin 10 miljoen soldaten en 6 miljoen burgers het leven lieten. Vanavond vertelt hij aan tafel over het einde van de Eerste Wereldoorlog. 

Meer over:

foto, oorlog, iconisch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.